Papieren handdoekjes vs. handendrogers

Heerlijk met je vrienden in de kroeg. Je hebt al een aantal drankjes op en maakt je eerste bezoek aan de kleinste kamer in het cafe. Na je bezoek was je natuurlijk je handen en dan zoek je naar waar je je handen kan drogen. Dan kan je 1 van de 3 opties tegenkomen: Losse papieren handdoekjes, een handdoekrol of een handendroger. Wat heeft jouw voorkeur? Laten we allemaal even onder de loep nemen.

De old-skool papieren handdoekjes

Je kunt deze papieren handdoekjes ook wel tissues noemen. Je trekt ze al snel te lomp uit de papier houder (ook wel dispensers genoemd) waardoor je meteen meerdere tissues in je hand hebt. Je droogt je handen vlug af en gooit deze in de prullenbak, als deze al niet helemaal vol zit. Voor deze papieren doekjes heeft de ondernemers van het cafe meerdere keuzes om uit te kiezen. De meest voorkomende zijn enkel laagse doekjes met een z-vouw, maar zijn nog meer keuzes: Enkel laags of 2 laags, naturel of soft, gerecycled of niet, gebleekt of niet. Doekjes zijn betrouwbaar, meeste mensen vinden het ook prettig. Nadeel is wel dat er personeel op moet letten of het aangevuld moet zijn. Niks is zo onprettig als een toilet aantreffen en er geen doekjes aantreffen. Hier moet dus iemand alert op zijn. Daarnaast zal er ook opgelet moeten worden op de prullenbakken, het geeft een zeer rommelige, onverzorgde indruk als dit niet goed wordt bijgehouden.

Sjorren aan een handdoekrol

Ongeveer een decennia geleden werden handdoekrollen geintroduceerd in de horeca. Dit was een oplossing op het afvalprobleem. Dit aangezien de handdoekrol zichzelf terug “opwind” in de dispenser. De gast trekt aan de handdoek rol en droogt zijn/haar handen en bij het loslaten winden de rol zichzelf weer strak, waar het natte gedeelte terug de dispenser in trok. Daarom dus geen prullenbakken meer in het toilet en blijft het er netjes ogen. Briljante uitvinding dus! En een handdoek is altijd betrouwbaar. Maar er blijven een paar maren aan zitten: De handdoek gaat wel een keer op en de machine kan vastlopen door de stof die klem kan komen te zitten. Er blijft dus wel een stukje alert geëist worden op het personeel om dit te blijven controleren.

We stoppen met papier en gebruiken de lucht

In de trend van duurzaamheid zijn lucht handendrogers ontwikkeld, bijvoorbeeld door Dyson. Met een harde luchtdruk welke verwarmd is, kan men de handen drogen. Grote voordelen hiervan zijn dat er geen voorraad hoeft te worden behouden over papier en personeel alert hoeft te zijn over afval en aanvullen van papier. Weliswaar zit hier natuurlijk ook nadelen aan: Zo zijn niet alle modellen even betrouwbaar in hoe goed het droogt en kan de machine ook stuk gaan waardoor een reparateur over het algemeen moet worden ingeschakeld.

Veel opties, geen volledige dekking

Het moge dus duidelijk zijn dat er genoeg opties zijn om je gasten te voorzien van handdroog mogelijkheden, alleen is geen enkele optie volledig dekkend. Belangrijkste is voor u als ondernemer om na te gaan wat voor jou belangrijk is: Wil je graag dat je personeel geregeld even de toiletten controleert? Zodoende kan er ook bekeken worden of er nog meer moet worden gedaan in toiletten zoals zeep en schoonmaak. Of wil je geen afval hebben in de toiletten? Vervolgens kan je dan nagaan waar er op gelet moet worden en kan je zorgen dat er binnen het team op wordt gehandeld. 

Geef een antwoord